39% domova u Srbiji zimi greje samo jednu sobu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Dnevna soba je najčešće jedina topla soba u oko 39% domova u Srbiji.
Dve ili više soba greje 28% domaćinstava, sve sobe greje tek 25% domaćinstava dok je 8% domaćinstava bez stalnog grejanja usled siromaštva.

Konkretno siromašna domaćinstva kupatilo i spavaće sobe greju tek uveče otvaranjem vrata od dnevne sobe u kojoj se nalazi peć ili grejalica.

Mnogi koji nemaju novca za grejanje, hladne dane provode vozeći se gradskim prevozom ili obilaskom domova zdravlja i tržnih centara.

Istraživanje je rađeno anketom zatvorenog tipa, putem telefona i obilaskom domova od 30.08. do 20.11.2018. godine.

Podaci su dobijeni na uzorku od 4000 domaćinstava na prostoru cele Srbije, kao i anketiranjem još 2250 osoba među kojima je i 350 učitelja i učiteljica u periodu od 04.09. do 23.10.2019. godine.

U seoskim predelima centralne, zapadne i južne Srbije se najviše domaćinstava greje na drva i ugalj ali uprkos tome ne greju ceo životni prostor.

Najpovoljnija situacija je u većim gradovima gde su zbog daljinskog grejanja tople sve sobe ali suprotno tome, najviše hladnih domova bez grejanja ima baš u gradovima gde ima najviśe siromašnih koji ne mogu da obezbede konstantan ogrev.

Setite se komšija kod kojih se ne puši dimnjak ili kod kojih niko ne dolazi na kafu. Pa ako imate mogućnosti, podarite im naručje drva, bocu plina, staru jaknu, šal ili bar u termosu topao čaj, dok ovoj hladnoj kalendarskoj ali i životnoj zimi ne dođe kraj.

Budi čovek koga želiš da sretneš kad si u nevolji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *