25% mališana do 4. razreda nema odgovarajuću zimsku odeću i obuću

350 ispitanih učitelja i učiteljica iz pet gradova Srbije iznelo je procenu i zapažanje da oko 25% mališana do 4. razreda nema odgovarajuću zimsku odeću i obuću.

Mladi se snalaze na razne načine, članstvo u biblioteci za siromašne studente predstavlja malo topliju zimu.

Prema sopstvenom priznanju 21% srednjoškolaca i 27% studenata spava u hladnoj sobi ali treba uzeti u obzir da je procenat i veći jer je mnoge sramota da to priznaju.

Istraživanje je rađeno anketom kombinovanog tipa, putem telefona i obilaskom domova od 30.08. do 20.11.2018. godine.

Podaci su dobijeni na uzorku od 4000 domaćinstava na prostoru cele Srbije, kao i anketiranjem još 2250 osoba među kojima je i 350 učitelja i učiteljica u periodu od 04.09. do 23.10.2019. godine.

U seoskim predelima centralne, zapadne i južne Srbije se najviše domaćinstava greje na drva i ugalj ali uprkos tome ne greju ceo životni prostor.

Najpovoljnija situacija je u većim gradovima gde su zbog daljinskog grejanja tople sve sobe ali suprotno tome, najviše hladnih domova bez grejanja ima baš u gradovima gde ima najviśe siromašnih koji ne mogu da obezbede konstantan ogrev.

Setite se komšija kod kojih se ne puši dimnjak ili kod kojih niko ne dolazi na kafu. Pa ako imate mogućnosti, podarite im naručje drva, bocu plina, staru jaknu, šal ili bar u termosu topao čaj, dok ovoj hladnoj kalendarskoj ali i životnoj zimi ne dođe kraj.

Budi čovek koga želiš da sretneš kad si u nevolji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *