Trudnice neomiljene i nezaštićene u privatnom sektoru

Anketa “Iskustva trudnica u privatnom sektoru sa poslodavcima prilikom otvaranja trudničkog bolovanja” koja je sprovedena od 04.02.2019. do 12.02.2020. godine, ispred najvećih klinika i porodilišta (ginekološko akušerskih klinika) u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu na uzorku od 1350 trudnica, dala je zabrinjavajuće podake o odnosu poslodavaca prema trudnicama.
Starosnu strukturu ispitanog uzorka činile su žene starosti od 27 do 40 godina.
Ispitane su trudnice koje su zaposlene u privatnom sektoru po osnovu ugovora na određeno ili neodređeno vreme. Takođe, u uzorak su ušli i odgovori trudnica koje rade na crno u privatnom sektoru jer su i njihova iskustva bitna za sagledavanje ukupne slike.
Primarni cilj sprovođenja ankete je upoznavanje javnosti sa problemima koje nesavesni poslodavci u privatnom sektoru stvaraju trudnicama. Takođe i izazivanje reakcije javnosti koja mora biti više posvećena podršci trudnicama i odbrani njihovih prava.
Istraživanjem su obuhvaćene najveće klinike i  porodilišta Srbije, u koje  trudnice dolaze na kontrolu.
U Beogradu je ispitano ukupno 600 trudnica ispred:  GAK Narodni front, 
KBC Dr Dragiša Mišović i KBC Zvezdara.
U Novom Sadu je ispitano 300 trudnica ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo (Betanija).
Ispred Kliničkog centra Niš, Ginekološko-akušerske klinike, ispitano je 300 trudnica, dok je u Kragujevcu pispitano 150 trudnica ispred  Kliničkog centra Kragujevca odnosno Klinike za ginekologiju i akušerstvo.
Čak 30% ispitanih trudnica navelo je da je poslodavac negativno reagovao na vest da su u drugom stanju, vrlo često uz negodovanje i nerazumevanje. Zanimljivo je i to što  je čak 24% poslodavaca na istu vest odreagovalo ravnodušno, dok je 46% reagovalo pozitvno na vest da u svom kolektivu imaju trudnicu.

Poslodavci u Beogradu i Nišu prema odgovorima trudnica imaju najmanje pozitivnih reakcija na vest da u svom kolektivu imaju trudnicu. Detaljnije podatke možete videte na sledećim linkovima Beograd, Niš,ukupno.

Na pitanje da li im je neposredni rukovodilac ili poslodavac čestitao ili poželeo sreću kada su im saopštile da su u drugom stanju čak 45% trudnica je konstatovalo da im niko nije čestitao niti poželeo sreću što je pitanje opšte kulture ali i poštovanja.

Prema rezultatima najmanje čestitki je upućeno trudnicama iz Niša.

Prema rezultatima ankete 51% trudnica prvo otvori trudničko bolovanje pa tek onda vest saopšti poslodavcu.

Ova pojava je u većini slučajeva bazirana na strahu od reakcije poslodavca i da bi preduhitrile moguće izrabljivanje pre otvaranja bolovanja ili podmetanje sporazumnih raskida ugovora o radu.

Oko 33% trudnica je doživelo neprijatnost ili povredu radničkih prava samo zbog toga što su u drugom stanju. Najčešće su bile primoravane da dolaze na posao iako su na bolovanju pod izgovorom da nisu javile na vreme za bolovanje pa poslodavac nije našao zamenu.
Takođe su navedeni brojni slučajevi neosnovanog smanjenja zarade, prebacivanja u treću smenu, prebacivanja na drugu lokaciju odnosno objekat za rad u okviru iste firme koji je mnogo udaljen od mesta stanovanja trudnice.
Čak 20% ispitanih trudnica u privatnom sektoru su odmah po otvaranju bolovanja ili po obaveštavanju poslodavca da su u drugom stanju, dobile otkaz.

Ukoliko su zaposlene na crno to se dešava odmah. Ukoliko rade po ugovoru na određeno vreme jasno im se stavljalo do znanja da im ugovor neće biti produžen.

33% trudnica je potvrdilo da su odlagale materinstvo zbog straha od otkaza ili gubitka poslovne pozicije.

93% trudnica od onih koje su odlagale materinstvo su potvrdile da žale što su odlagale materinstvo.

16% trudnica je potvrdilo da je poslodavac direktno pokušavao da ih nagovori da odlože materinstvo.

 

Pored čestog zapitkivanja da li planiraju da rađaju, najčešće  je bilo sugerisanja da je sada rano za decu i da utiče na produktivnost, da je napredovanje u firmi zagarantovano samo onima koji su spremni da se posvete samo poslu kao i onima koji firmu vide kao jedinu porodicu. Bilo je i slučajeva da se radnicama napomene da je firma usred velikog projekta i da je bitno da budu na raspolagaju i da za neko vreme odlože svoje planove u vezi materinstva.

Trudnice su u neformalnom razgovoru navele da ih je okolina negativno iznenadila kada su bile izložene negativnim komentarima i pritiscima od strane poslodavca ili nadređenih zbog toga što su u drugom stanju.
Većina kolega i koleginica jednostavno su nemo gledali na svako nepoštovanje trudnica, jer je takvo ponašanje postalo opšteprihvaćeno, ili su jednostavno umesto da zaštite koleginicu, gledali da pre svega zaštite svoje radno mesto.
Opšti utisak je da su neki poslodavaci jureći za tim da budu veliki bogataši , zaboravili da pre svega treba da budu veliki ljudi.
Kada smo bili deca svi smo se radovali kada vidimo drugo dete, sada kada smo odrasli neki se i dalje raduju kada vide dete a neki otkazima trudnicama prete.
Uprkos tome što ih neki poslodavci ponižavaju smišljajući pakosti razne, hrabre majke u Srbiji još uvek rađaju najlešpše devojčice i dečake.
Drage trudnice svi znamo da ovo nije zemlja iz bajke, ali je mnogo lepšom i magičnom činite vi koje ste uprkos svemu rešile da budete majke.

 

Posvećeno svim trudnicama i majkama koje nemaju novčana primanja, ali ih to ne sprečava da se bore i posvete bebama.

#podržimotrudnice

Bojana Leko balerina Narodnog pozorišta i inicijator grupe Umetnici ZA podržala je trudnice. Bojanu inače prijatelji opisuju kao izuzetno hrabru osobu sa izrazitim osećajem za pravdu, koja uvek podržava ljude u nevolji.

 

#podržimotrudnice

Sanja Zugić Eco Serein podržala je trudnice. Sanja je poznata u svetu zaštite životne sredine i brige o prirodi. Borac je za čistiju u lepšu planetu, većina Beograđana je pamti po akciji čišćenja obale ispod mosta na Adi kada je zahvaljujući njoj i njenim prijateljima taj predeo skroz očišćen.

 

#podržimotrudnice

Mla­da glu­mi­ca Ana Le­čić podržala je trudnice. Ana je osvo­ji­la sr­ca mi­lio­n­ske pu­bli­ke ulo­gom bu­n­tov­ni­ce Ol­ge u hit se­ri­ji „Dug mo­ru“. Opisuju je kao osobu koja je uvek spremna da zaštiti ugrožene i slabije, sa izrazitim osećajem za važnost borbe za slobodnije i humanije društvo. Jedna od retkih popularnih glumica koja i posle velikih uspeha ne zaboravlja svoje prijatelje iz detinjstva.

5 thoughts on “Trudnice neomiljene i nezaštićene u privatnom sektoru

 • October 1, 2020 at 12:41 pm
  Permalink

  Oooo…pa neko se setio da bocne poslodavce. Bravo deco

  Reply
 • October 1, 2020 at 1:01 pm
  Permalink

  Ajmo nek se desi pobuna✊✊✊

  Reply
 • October 7, 2020 at 7:02 am
  Permalink

  Samo 20%? Evo me istog trena potpisan aneks da mi ugovor ističe sa porodiljskim bolovanjem i jasno rečeno da nemam gde da se vratim.

  Reply
 • October 7, 2020 at 8:56 am
  Permalink

  Ja sam jos jedna od vas koju je poslodavac pitao “Ne planiras da zadrzis dete zar ne?”, postom su mi ugovor produzili do kraja porodiljskog (uveravajuci me da nemam o cemu da brinem), a onda mi dali otkaz svega par dana pre polaska na posao.
  Hvala vam sto skrecete paznju na ovu strasnu nepravdu.

  Reply
 • October 7, 2020 at 2:31 pm
  Permalink

  2001.godine sam dobila otkaz, kao tehnološki višak dok sam bila na bolovanju za negu deteta (rođenog 2000te) a radila sam u DRŽAVNOM SEKTORU i to ni manje ni više nego u Narodnoj banci Jugoslavije, tada Srbije, posle 6 godina staža…. Tako da eto, i u državnom sektoru je to moguće!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *