57% vozača kupuje polovne zimske pneumatike

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Prema anketi koja je sprovedena na 2850 vozača i 85 vulkanizerskih radnji u pet gradova Srbije, dolazi se do zaključka da više od polovine vozača kupuje i koristi polovne ( reparirane ) zimske pneumatike.

Osnoivni razlog za kupovinu i korišćenje polovnih ( repariranih ) zimskih pneumatika kod preko 75% ispitanih jeste štednja usled lošeg materijalnog stanja.

Ostalih 25% vozača koji kupuju polovne (reparirane) pneumatike, kao razlog za kupovinu istih navode naviku ili verovanje da je razlika u kvalitetu između novih i polovnih minimalna.

Samo 29% ispitanih vozača kupuje nove zimske pneumatike, a od tog broja 52% iste kupuje na rate jer nemaju mogućnost da od jednom plate iste.
14% vozača zimi koristi
letnje pneumatike jer nemaju novca za kupovinu zimskih u 90% slučajeva dok 10% vozača zimi koristi letnje pneumatike jer su tako navikli ili smatraju da im zimski ne treba.

Procentualno gledano polovne pneumatike najviše kupuju i koriste vozači u Nišu i Kragujevcu ( preko 60 procenata). Najviše novih pneumatika imaju vozači u Beogradu 39% ali takođe čak 24% vozača u Beogradu zimi koriste letnje pneumatike.

Prosto gledano većina vozača koristi pneumatike koji su polovni (reparirani) ili koji su neodgovarajući (letnji). Automobil je luksuz ali bezbednost je iznad svakog luksuza, nekad je bolje doneti odluke razumne i teške ali tako ćete bezbedno stići kući i samo malo sporije jer ćete ići peške.

Velike nesreće nastaju iz malih uzroka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *