38% ispitanih radnika ima problem sa neredovnom isplatom zarada

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Problem sa neredovnom isplatom zarada konstantno ima 38% ispitanih radnika u privatnom sektoru.

Kašnjenja su duža od 10 radnih dana, ne poštuje se rok naveden u ugovoru a dešava se da im poslodavci jednostavno konstanto duguju jednu ili više plata.

Samo 23% ispitanih radnika u privatnom sektoru prima zaradu svakog meseca na vreme, bez kašnjenja.

39% radnika u privatnom sektoru navodi da “uglavnom prima zaradu na vreme”, odnosno da se kašnjenja dešavaju ali nisu duža od 10 radnih dana i da im uvek zarada bude cela isplaćena.

Neredovna zarada i redovni računi koji stižu za troškove života prave veliki problem radnicima koji neredovno primaju platu.

Mnogi od njih ne mogu da planiraju odmor, proslavu rođendana, popravku zuba i slično. Preživeti mesece praznika (decambar i januar) je više nego težak zadatak za radnike koji imaju problem sa neredovnim zaradama.

Često su prinuđeni da uzimaju kredite od banaka da bi imali novca za normalno funkcionisanje a kamate po osnovu kredita ili kašnjenja pri plaćanju se uvećavaju (5,6% do 11%) i tako smanjuju ionako nedovoljnu i zakasnelu platu.

Po zakonu obračunski listić, koji radnik dobije od poslodavca, ima status dokumenta i na sudu radnik bez advokata može prinudno da naplati svoju zaradu.

Ali ukoliko poslodavac nema novca na računu radnik neće dobiti svoju zaradu, tu je zakon ostavio radnika bez rešenja.

Radnici iz straha od gubitka radnog mesta nemaju hrabrosti da traže obračunski listić, a čak 77% ispitanih priznaje da nikada nisu dobili istić.

Neodgovorni poslodavci će doček Nove godine uz najlepše želje provesti u toplini svoje zimske palate, a njihovi radnici će za doček Nove godine poželeti da im umesto deda mraza stignu one stare zaostale PLATE.

Posvećeno radnicima, majkama i očevima koji svoju decu za Novu godinu neće obradovati paketićima ali ih to neće učiniti manje dobrim roditeljima.

Istraživanje je sprovedeno anketom zatvorenog tipa na uzorku od 3877 ispitanika zaposlenih u privatnom sektoru u Beogradu, Nišu i Novom Sadu u perodu od 09.09.2019 do 23.11.2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *