Većina radnika nije plaćena za prekovremeni rad u privatnom sektoru

 

Postala je praksa da se u preduzećima zbog povećanog obima posla ali i zbog nedostatka radnika, na poslu radnici zadržavaju duže od 8 sati.

Od oko 1,3 miliona zaposlenih u privatnim preduzećima, izvesno je da njih oko 715.000 rade prekovremeno za džabe.
Svakodnevno se u džepove poslodavaca po ovom osnovu slije oko 500.000 evra.

64% radnika u privatnom sektoru svakodnevno ostaje duže na poslu u proseku 45 minuta, ali samo 14% njih za prekovremeni rad bude i plaćeno.

Ispitivanje je rađeno na uzorku od 4270 radnika iz šest najvećih gradova Srbije, u periodu od 02.02.2018 do 24.03.2018 i drugi put od 09.01.2019 do 18.03.2019. godine. Rezultati su skoro pa identični.

Poslodavci koriste strah zaposlenih od otkaza ali i nepoznavanje zakona o radu od strane radnika, kako bi ih naterali da rade svakodnevno prekovremeno bez naknade.

Zakonom o radu predviđeno je da je na “(pismeni) zahtev ili odluku poslodavca” zaposleni dužan da radi duže od punog radnog vremena usled više sile, iznenadnog ili neplaniranog povećanja obima posla.

Zaposleni prema članu 108 Zakona o radu, ima pravo na uvećanu zaradu, najmanje u visini od 26%. Zakon jasno ističe da zaposleni koji ne pripadaju ugroženim kategorijama (maloletni, trudnice i dojilje i radnici kojima je uvedeno skraćeno radno vreme) dužni su da rade prekovremeno na zahtev poslodavca samo u izuzetnim situacijama (usled više sile, iznenadnog ili neplaniranog povećanja obima posla) ali je ovaj rad ograničen u pogledu dužine na 4 sata dnevno odnosno 8 sati nedeljno.
Poslodavci takođe koriste, internet i mogućnost rada od kuće za “krađu besplatnog” radnog vremena.

Sve u životu može da se nadoknadi ali izgubljeno vreme ne.

Iskoristite vaše slobodno vreme za kvalitetne sadržaje a tu mislimo pre svega na vas same i vama drage ljude.

Svako zaslužuje vreme za odmor, rekreaciju, učenje, druženje, zaljubljivanje, vaspitavanje dece… Mnogi poslodavci imaju vremena i novca za putovanja, stanove, automobile… Sve od ukradenog vremena radnika koje su pretvorili u novac i extra profit.

Čuvajte i naplatite svoje vreme dragi radnici.

STOP NEPLAĆENOM PREKOVREMENOM RADU!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *