Na nogama grip “preleži” 62% zaposlenih u privatnom sektoru

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

62% zaposlenih u privatnom sektoru, grip “preleži” na nogama.

Pravo na bolovanje je zagarantovano zakonom o radu ali to pravo često radnici ne koriste zbog umanjenja plate i straha od otkaza.

Ispitivanje je rađeno na uzorku od 4.350 radnika zaposlenih u privatnom sektoru u perodu od 01.10.2018 do 18.03.2019. godine.

Zanimljivo je da je strah od otkaza usled korišćenja bolovanja za 67% ispitanih koji ne koriste bolovanje naveden kao prvi razlog što radnici koji su bolesni dolaze na posao.

Drugi razlog nekorišćenja bolovanja kod ispitanika je u 26% slučajeva, finansijske prirode, jer nekim radnicima umanjenje plate stvara egzistencijalne probleme.

Kad na primer platu od 28.858 rsd (minimalac u Srbiji) umanjite zbog bolovanja, jasno vam je da ćete pored bolesti biti ili gladni ili na ulici.

Samo 7% ispitanih navodi da bolovanje ne koristi jer im ne smeta da rade kada su bolesni.

59% ispitanih priznaje da sami uzimaju tablete i antibiotike “na svoju ruku”. Prema tvrdnjama lekara, za oporavak od gripa čoveku je potrebno od 10 do 14 dana, ukoliko se grip ne preleži moguće su brojne komplikacije koje utiču na imuni sistem, pojavu respiratornih infekcija, pojavu određenih srčanih problema.

Upale sinusa, ždrela, grla, pluća, bešike, bronhija i uha. Sve su to komplikacije koje mogu izazvati nepreležane prehlade.

Imajte i vidu da je u Srbiji od svih obolelih od raka, najveći broj obolelih od raka pluća.

Postoji opasnost da se određene bolesti povežu sa upalom mokraćnih kanala i bešike koja dovodi do pojave NEPLODNOSTI i trajnog STERILITETA.

Mislite na sebe, odmenite bolesne kolege, pa da nam dodje neko zdravije vreme i da se svima rađaju zdrave bebe.

Drugi posao ćete naći kad tad a drugo zdravlje nikad.

U Srbiji 21.03.2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *