Srpski radnici najumorniji u Evropi

Plaćeni godišnji odmor za zaposlene u zemljama EU prosečno iznosi 25,2 dana dok je u Srbiji prosečna dužina godišnjeg odmora 20,1 dan zvanično (podaci OECD) i 13,9 dana nezvanično,
jer je u privatnim firmama gotovo uvek slučaj da je odmor drastično kraći od propisanog. U Srbiji po Zakonu o radu radnik ima pravo na minimum 20 dana godišnjeg odmora koji se uvećava s godinama radnog staža, stručnom spremom , uslovima rada, radnim iskustvom. Naglašavamo da je u privatnim firmama najčešće odmor znatno kraći jer bez obzira na godine i stručnu spremu zaposleni imaju minimalan broj dana odmora po zakonu ili još kraće od toga.

Najduže u EU odmaraju Šveđani i to ukupno 33 dana a najkraće Portugalci i Španci po 22 dana. Zanimljiva je činjenica da je hvaljeni nemački radnik vrlo povlašćen u odnosu na srpske radnike jer odmara prosečno 30 dana godišnje.

Zaključuje se da Predsednik kaže istinu kada kaže “daleko smo mi od Nemaca” ali za ostatak je pogrešio. Daleko smo bar deset dana odmora i oko 1600 eur-a u proseku, kolika je razlika imeđu prosečne zarade u Nemačkoj i Srbiji. Izgleda da Nemci stvarno uvek donose bolje odluke od nas. Mozda je to jer imaju deset dana više da dobro razmisle i ohlade glavu na nekom toplom moru uz par hiljada eur-a više od nas.
Posvećeno svima onima kojima će i ove godine nedostajati par dana godišnjeg odmora a koje će im ukrasti baš ti strani investitori iz EU koji svoje slobodno vreme nikada ne pretvaraju u radno.

U Beogradu 05.04.2018.

 

 

View this post on Instagram

 

Izvini Predsedniče. Plaćeni godišnji odmor za zaposlene u zemljama EU prosečno iznosi 25,2 dana dok je u Srbiji prosečna dužina godišnjeg odmora 20,1 dan zvanično (podaci OECD) i 13,9 dana nezvanično, jer je u privatnim firmama gotovo uvek slučaj da je odmor drastično kraći od propisanog. U Srbiji po Zakonu o radu radnik ima pravo na minimum 20 dana godišnjeg odmora koji se uvećava s godinama radnog staža, stručnom spremom , uslovima rada, radnim iskustvom. Naglašavamo da je u privatnim firmama najčešće odmor znatno kraći jer bez obzira na godine i stručnu spremu zaposleni imaju minimalan broj dana odmora po zakonu ili još kraće od toga. Najduže u EU odmaraju Šveđani i to ukupno 33 dana a najkraće Portugalci i Španci po 22 dana. Zanimljiva je činjenica da je hvaljeni nemački radnik vrlo povlašćen u odnosu na srpske radnike jer odmara prosečno 30 dana godišnje. Zaključuje se da Predsednik kaže istinu kada kaže “daleko smo mi od Nemaca” ali za ostatak je pogrešio. Daleko smo bar deset dana odmora i oko 1600 eur-a u proseku, kolika je razlika imeđu prosečne zarade u Nemačkoj i Srbiji. Izgleda da Nemci stvarno uvek donose bolje odluke od nas. Mozda je to jer imaju deset dana više da dobro razmisle i ohlade glavu na nekom toplom moru uz par hiljada eur-a više od nas. Posvećeno svima onima kojima će i ove godine nedostajati par dana godišnjeg odmora a koje će im ukrasti baš ti strani investitori iz EU koji svoje slobodno vreme nikada ne pretvaraju u radno. U Beogradu 05.04.2018. @stefanovicborko @marko.vidojkovic @j_macic @rastaman_bg @sds_serbia @sasa.jankovic.pokret @pokretslobodnih #godisnjiodmor #radnikrob #radnik #beograd #srbija #sindikalnaborba #sindikatnezavisnost #pobuna_srbije #pobuna

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *