64% firmi u privatnom sektoru u Srbiji deci svojih zaposlenih ne obezbeđuje paketiće za novu godinu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Čak 64% firmi u privatnom sektoru u Srbiji, deci svojih zaposlenih ne obezbeđuje paketiće za novu godinu.

Samo 36% firmi u privatnom sektoru u Srbiji obezbeđuje novogodišnje paketiće za decu svojih zaposlenih.

Prema istraživanju u kome je učestvovalo 3093 poslodavca i 1350 radnika iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Čačka i Valjeva u periodu od 04.03.2019. do 13.10.2019. telefonskim putem, intervjuom i putem e-maila, stiče se utisak da poslodavci u privatnom sektoru ne brinu previše za decu svojih zaposlenih.

Poslodavci koji dele novogodišnje paketiće, najčešće dele paketiće (u preko 80% slučajeva) koji se sastoje od slatkiša ili igračaka a tek oko 20% mališana dobije u paketiću knjigu ili ulaznicu za pozorišnu novogodišnju priredbu.

Zabeleženi su i slučajevi diskriminacije radnika na nižim hijerarhijskim pozicijama u pojedinim firmama čija deca ne dobijaju paketiće ali zato deca zaposlenih u top menadžmentu uredno dobijaju novogodišnje paketiće.

Paketiće privatnici najmanje dele u Kragujevcu, Kraljevu i Nišu od 25%-32%. U Beogradu najmanje paketića podele privatnici u Barajevu, Grockoj, Mladenovcu i Sopotu.

Zakon o radu, u članu 119. propisuje da poslodavac može deci zaposlenih starosti do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu.

Ovim Zakonom nije predviđena obaveza već mogućnost davanja paketića, kao i to da dete čija su oba roditelja zaposlena u istoj firmi ima pravo na dva poklona.

Stari pčelari su odavno rekli nešto pametno: “Dobićete više meda ako ste blagi prema pčelama”. Dragi poslodavci bar u vreme praznika budite blagi, ako ništa drugo ne možete da budete, bar budite pristojni. Ne odvajajte decu, ona su ukras praznika i najveća motivacija vaših radnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *