74% radnika zaposlenih u privatnom sektoru u Srbiji svoje poslodavce oslovljava sa GAZDA tačnije MOJ GAZDA

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

74% od 5000 ispitanih radnika zaposlenih u privatnom sektoru u Srbiji svoje poslodavce oslovljava sa GAZDA tačnije MOJ GAZDA. Ostali koriste reč poslodavac, šef, direktor ili lično ime poslodavca.

Pod ovim izrazom naši ispitanici podrazumevaju da je GAZDA osoba kojoj se nikada ne protivreči i koja ima pravo da odlučuje o njihovom poslovnom napredovanju ili nenapredovanju bez konsultacije sa neposrednim rukovodiocima. Takođe gazda može odlučivati i o nekim delovima privatnog života radnika.

86% od onih koji poslodavca nazivaju gazda priznaje da ima strah od GAZDE. Navode da je GAZDA (vlasnik firme), najčešće u sprezi sa ljudima na vlasti i sa onima sa “druge strane zakona”. GAZDA ne plaća prekovremeni rad ali kada naredi, svi ostaju duže. Kada pozove radnice na večeru to se ne odbija jer slede otkazi.
GAZDA najčešće viče na sve radnike, vređa ih i ponižava.

GAZDA iako nije završio ni fakultet ni srednju školu sve zna najbolje.

GAZDA ima redovnu platu za razliku od radnika.
53% radnika je navelo da je antonim od reči gazda zapravo radnik, što je pogrešno jer je ispravno SLUGA.
Više ni za vlasnika psa ne koristimo reč gazda nego vlasnik kućnog ljubimca ali kada je reč o poslu i dalje imamo gazdu.
Prvi pomen reči gazda datira iz 1372. godine. Definiše se kao onaj koji ima veliko imanje ili novac,bogataš, vlasnik, sopstvenik.

Gazda može biti vlasnik stvari i materijalnih vrednosti, nikako vaših života i želja jer vi niste stvar. Vi stvarate i stvari i gazde, svojim radom ali i nepoštovanjem prema sebi.

Dragi radnici vaš posao je deo vašeg života ali život pripada samo vama, kao i pravo da ga uredite kako vi želite.
Posao odrađujte a porodici se posvetite, nikako obrnuto.

Neka vam jedini gazda budu vaše želje.

Ispitivanje je vršeno dva puta u perodu od 18.02 – 10.08.2018. i od 04.03.2019. – 10.01.2020, putem telefona, društvenih mreža i neposrednim popunjavanjem ankete uz pomoć anketara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *