Samo jedna trećina ljudi ustupa mesto u prevozu povlašćenim kategorijama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Samo 29% mladih do 30 godina i 27% penzionera i starijih osoba od 60 godina, ustupa mesto u gradskom prevozu povlašćenim kategorijama.

Sličan procenat onih koji se ponašaju lepo, govori nam da ponašanje i vaspitavanje od strane starijih direktno utiče na ponašanje mlađih generacija.

Preko 70% mladih koji ne ustupaju mesta su kao razloge navodili da često “ne čuju” ili “ne vide” osobe kojima treba ustati jer slušaju muziku i gledaju kroz prozor (što je i najčešći način izbegavanja ustupanja mesta). Jedan od razloga je i očekivanje da će neko drugi ustati ili da trudnica nije dovoljno trudna, kao i – da to nije njihova obaveza jer su svi “jednaki” u prevozu.

Stariji koji ne ustaju isto navode da “ne vide” i “ne čuju” jer su stari, kao i da su oni svoje odradili i da će mesto ustupiti neko drugi.
Poražavajuće je što povređene osobe ili osobe sa ortopedskim pomagalima mogu računati na mesto u prevozu koje će im ustupiti oko 40% i mladih i starih samo ako uđu na prednja vrata, na drugim vratima će im mesto ustupiti tek oko 30% jednih i drugih.

IVER NE PADA DALEKO OD KLADE, ŠTO OD STARIJIH VIDE TO I MLADI RADE.

A vi mladi ustupite mesto STARIJIMA, POVREĐENIMA, TRUDNICAMA i MAJKAMA SA DECOM da bi ta deca ustala vama kada vas vide sa ŠTAPOM i KOSOM SEDOM.

Istraživanje je rađeno metodom ankete kombinovanog tipa na uzorku od 1400 osoba od kojih su 140 vozači vozila javnog prevoza, kao i posmatranjem ponašanja u 180 vozila javnog prevoza u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.
Istraživanje je sprovedeno u periodu od 08.03.2019 do 06.09.2019. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *