Minimalna i prosečna potrošačka korpa nije dovoljna za plaćanje mesečnih karata za prevoz

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Izdvajanja za troškove transporta (prevoza) za tročlanu porodicu po projekcijama minimalne i prosečne potrošačke korpe nisu dovoljna za plaćanje mesečnih karata za prevoz.

Za tročlanu porodicu prema minimalnoj potrošačkoj korpi izdvajanje za transport iznosi 2339 rsd. Ako uzmemo u obzir da je u porodici jedno lice zaposleno a jedno (nezaposleno, invalid, penzioner) dok dete na primer ne plaća kartu ukupni realni troškovi transporta (prevoza) iznose 4080 rsd, što je za 1741 rsd manje od iznosa određenog u potrošačkoj korpi pod uslovom da se svi voze u prvoj zoni.

Ukoliko su sve tri osobe punoletne, minus u budžetu za transport je 2831 rsd ukoliko se voze u prvoj zoni.

Za tročlanu porodicu prema prosečnoj potrošačkoj korpi izdvajanje za transport iznosi 5785 rsd ali realni troškovi transporta iznose 7070 rsd ako su u porodici svi članovi punoletni a od toga dva člana zaposlena, pod predpostavkom da se porodica prevozi u prvoj zoni.

Ove porodice imaju manjak za transport u iznosu od 1285 rsd.

Slučajevi gde članovi porodice kupuju mesečne karte za drugu zonu donose sa sobom još troškova koje potrošačka korpa nije predvidela.
Taj manjak za prevoz po prosečnoj potrošačkoj korpi je za 610 dinara veći i ukupan deficit za transport iznosi 1895 rsd.

Porodice čiji članovi putuju u četvrtoj zoni, najblaže rečeno morale bi da razmisle o pešačenju do posla, fakulteta… Za oko 320.000 zaposlenih koliko se procenjuje da koriste javni prevoz, uplati se oko 119 – 140.000 mesečnih dopuna, što je manje od 50%. Sve ovo potvrđuje izveštaj Direkcije za javni prevoz koja je analizirala navike Beograđana da (ne)plaćaju prevoz.

Najviše se švercuju srednjoškolci, studenti, radnici koji rade na crno, kojih po proceni u Beogradu ima oko 90.000, kao i oni koji primaju minimalne zarade ili zarade manje od prosečne.
Na platu od 29.600 rsd, izdvajanje za prevoz od 2990 ili 3275 rsd je više od luksuza, jer se onda mora štedeti na hrani, odeći, obrazovanju… Da bi se platile mesečne karte za sve članove porodice potrebno je da se ukućani odreknu mesa, hleba, patika ili struje…Ali ipak većina će i ovog jutra izabrati da se “švercuje”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *