81% povratnika iz dijaspore se u zemlju vratlo iz emocionalnih razloga

Anketa je sprovođena u periodu od 10.02.2018. do 25.04.2019.
Podaci su prikupljani anketom kombinovanog tipa, putem telefona, društvenih mreža i direktnim kontaktom i intervjuisanjem ispitanika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Od ispitanih 2.617 povratnika iz dijaspore njih 2120 ili 81% je navelo da se u zemlju vratlo iz emocionalnih razloga ( porodice, prijatelja). Najviše povratnika ima decu ili emotivnog partnera u Srbiji i stariji su od 45 godina.

Njih 366 ili 14 % je kao razlog povratka navelo poslovni neuspeh pod kojim podrazumevaju da nisu finansijski mogli da izdrže život u inostranstvu usled male plate ili penzije.
Dok su ostalih 5% izjavili da su se vratili iz drugih razloga, najčešće zbog isteka vize ili zdravstvenih razloga.

Na pitanje “Da li preispitujete svoju odluku?” 89 % je odgovorilo potvrdno i to zbog finansijskih problema. Ali većina takođe navodi da ne može ni novac da kupi sve što im treba a to je vreme provedeno sa porodicom i prijateljima.

Sve bi ovo delovalo i romantično i optimistično da ne znamo da se prema procenama u Srbiju vrati samo od 15-20% ljudi od onih koji odu na rad u inostranstvo i svi su mahom pred penzijom ili u penziji čiji iznos je za život u inostranstvu nedovoljan ali je ovde ta penzija dovoljna za jednu mirnu starost.

68% povratnika iz inostranstva
priznaje da su na telefonu provodili većinu svog slobodnog vremena.

Kada ostave emocije po strani 90% ispitanih smatra da sada u Srbiji nisu bolji uslovi za život nego kada su otišli.

Srce izgleda jače “proradi” kada se čovek fizički istroši po raznim inostranim gradilištima, firmama.. I kada deca koju su kao bebe ostavili u Srbiji, počnu da proslavljaju punoletstva i venčanja.. Koristeći svoje telo, svoje znanje svi naši zemljaci su u inostranstvu svesno postali roba za korišćenje. To se refundiralo u deviznim penzijama ili platama ali svi znate da ne može baš sve da se kupi parama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *