10.000 noćnih čuvara radi na crno

Procenjuje se da oko 10.000 noćnih čuvara radi na crno bez prava na odmor, bolovanje i uplaćenog radnog staža.

Privatno obezbeđenje bez odgovarajućeg sertifikata MUP-a i dalje radi iako je 1. januara 2017. godine počela primena zakona koji to onemogućuje.

Razlika između broja lica koja imaju licencu i broja lica koja rade u noćnim smenama je oko 12.000 ali ima i onih u proceduri kako navode iz Privredne komore Srbije i MUP-a, ali u proceduri je samo oko 1380 lica.

Najčešće bez licence, i potvrde MUP-a koja je obavezna, rade portiri u noćnim smenama i obezbeđenje u noćnim klubovima jer nema prave kontrole.

Obezbeđenje na splavovima je posebna priča a mi smo se fokusirali na noćne čuvare i portire.

Osim što su i u noćnoj smeni portiri plaćeni minimalno i isto kao da je dnevna smena od 135 do 143 rsd po satu, poslodavci ih uslovljavaju i ponižavaju na mnogo drugih načina. Plata kasni uvek oko mesec dana, tako da radnici prvo odrade dva meseca pa dobiju prvu platu, ali za to je zaslužan i Zakon o radu koji omogućava kašnjenje do 30 dana od kraja odrađenog meseca.

Najčešće im se kao uslov za prijavu na određeno vreme postavlja sticanje licence za rad na poslovima FTO koju im najčešće “prodaje” poslodavac odbijanjem od plate. „Troškove organizovanja i sprovođenja stručnih ispita snosi lice koje polaže stručni ispit, odnosno pravno lice kod kojeg je lice koje polaže ispit zaposleno”, piše u Zakonu o privatnom obezbeđenju. Na ovaj način zakon je ostao neodređen i ostavio mogućnost da troškove ispita snosi bilo radnik bilo poslodavac, ali je načešće to radnik.

Neprijavljeni radnici obezbeđenja u proseku primaju od 20.000 do 26.000 rsd što je za 10.000 do 16.000 rsd ispod iznosa minimalne potrošačke korpe. Prijavljeni radnici su tek za 2.000 rsd više plaćeni.

Noć lepo skriva koliko ukradenih prava i radnog staža ima.

Posvećeno noćnim čuvarima Miodragu i Branislavu kojima je NOĆ pojela mnogo DANA radnog staža…

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *