U privatnom sektoru obrok traje od 2 do 6 minuta

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Radnici u Srbiji se na poslu hrane vrlo nekvalitetno. Prema rezultatima ankete iz avgusta 2018. većina radnika od njih 1500 priznaje da retko kad jedu kuvanu hranu na poslu i da najčeće jedu na brzinu.

Proizvodi iz pekare su svakodnevno na meniju za 52% ispitanih, a samo 11% konzumira voće bar dva puta nedeljno.

Veliki problem je i što ne postoje kantine ili odvojene kuhinje za ishranu, pa radnici najčešće jedu na svom radnom mestu.

Takođe radnici ističu da u većini slučajeva (58% ispitanih) obrok traje maksimalno do 6 minuta, zbog nedostatka zamenskog osoblja i obima posla koji im onemogućava da ručaju spokojno.

Radnici su od svih, bolesti koje povezuju sa ovakvom ishranom najvise navodili čestu pojavu nadutosti organa za varenje, dijareju, hroničnu pojavu opstipacije odnosno zatvora… Zbog niskih zarada najčešće se bira najjeftinija hrana ali veliki uticaj ima i neobaveštenost o štetnim posledicama takve ishrane, koja utiče i na pojavu srčanih bolesti.

Poznato je da loša ishrana takođe predstavlja jedan od najznačajnijih faktora rizika kada su u pitanju maligna oboljenja. Ono što neke namirnice čini opasnim su hemijske supstance i aditivi koji se dodaju zarad poboljšanja ukusa i drugih osobina osnovne namirnice ili materije koje nastaju tokom termičke obrade.
Podsetimo da su izdvajanja za topli obrok u većini privatnih firmi od 1 do 20 dinara dnevno.

Skupa je zdrava hrana kad su plate male, ali još skuplje je zdravlje kada ga odnese nebriga i neznanje.

Posvećeno svim radnicima Srbije koji će i danas jesti brzo i nespokojno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *