Svaka druga žena trpi polnu diskriminaciju pri zapošljavanju

Svaka druga žena trpi polnu diskriminaciju pri zapošljavanju. Ovo potvrđuju i u vladinoj kancelariji za zaštitu ravnopravnosti.

U Srbiji je razlika između plata muškaraca i žena u okviru evropskog proseka 16%, ali je procenat zaposlenih žena od 38% znatno niži nego u Evropi. Žene kod kuće rade duplo više (neplaćenih poslova) od muškaraca.

Veoma često žene za isti posao koji rade i muškarci dobijaju za skoro 20% manju platu, kao glavni razlog se navodi to što su žene navodno više posvećene porodici nego poslu.

Pri objavljivanju konkursa/oglasa za posao, diskriminaciju predstavlja objava potrebe za mlađim osobama, osobama određenih godina, za devojkama/mlađim ženama lepog izgleda, odnosno prijatne spoljašnjosti.

Kada vam na razgovoru za posao neko postavi sledeća pitanja, znajte da su ona protivna zakonu i, uostalom, nekulturna, jer se njima direktno krši zakon ili se popločava put kršenju zakona:

Da li ste udati i ako niste da li planirate?

Da li imate decu, koliko i kog uzrasta?

Da li planirate decu?

Kad planirate sledeće dete?

Ko vam čuva dete kad je bolesno?

Koliko ste zarađivali i kolika vam je bila plata u prethodnoj firmi?

Gde radi vaš suprug i koliko zarađuje?

U slučaju da vam na intervjuu za posao budu postavljena pitanja diskriminatorske sadržine ili doživite diskriminaciju na radnom mestu, najbolje je da se pritužbom obratite Kancelariji za zaštitu ravnopravnosti. Tu se kao veliki problem javlja dokazivanje činjenica, posebno u postupku zapošljavanja, ali i u diskriminaciji na radu.
Drage dame imajte u vidu to da vi niste roba i da vam vrednost sa godinama ne opada.

Vi niste kupljena radna snaga bez časti. Vi ste one koje rađaju ljude ali i ideje i koje te iste gajite i unapređujete. Vi ste neophodne u svakoj sekundi ukupnog vremena našeg društva da bi ono imalo smisla. Vi ste naše, majke, sestre, žene, drugarice, ćerke. Vi ste ono što najviše volimo i zato podignite glas da zaštitimo vas da bi ste tako sačuvale i nas.

Posvećeno svim ženama koje će sutra ujutru ponovo otići na poslove koje ne vole da bi prehranile one koje najviše vole.

U Beogradu 27.03.2018.

 

 

 

View this post on Instagram

 

Svaka druga žena trpi polnu diskriminaciju pri zapošljavanju. Ovo potvrđuju i u vladinoj kancelariji za zaštitu ravnopravnosti. U Srbiji je razlika između plata muškaraca i žena u okviru evropskog proseka 16%, ali je procenat zaposlenih žena od 38% znatno niži nego u Evropi. Žene kod kuće rade duplo više (neplaćenih poslova) od muškaraca. Veoma često žene za isti posao koji rade i muškarci dobijaju za skoro 20% manju platu, kao glavni razlog se navodi to što su žene navodno više posvećene porodici nego poslu. Pri objavljivanju konkursa/oglasa za posao, diskriminaciju predstavlja objava potrebe za mlađim osobama, osobama određenih godina, za devojkama/mlađim ženama lepog izgleda, odnosno prijatne spoljašnjosti. Kada vam na razgovoru za posao neko postavi sledeća pitanja, znajte da su ona protivna zakonu i, uostalom, nekulturna, jer se njima direktno krši zakon ili se popločava put kršenju zakona: Da li ste udati i ako niste da li planirate? Da li imate decu, koliko i kog uzrasta? Da li planirate decu? Kad planirate sledeće dete? Ko vam čuva dete kad je bolesno? Koliko ste zarađivali i kolika vam je bila plata u prethodnoj firmi? Gde radi vaš suprug i koliko zarađuje? U slučaju da vam na intervjuu za posao budu postavljena pitanja diskriminatorske sadržine ili doživite diskriminaciju na radnom mestu, najbolje je da se pritužbom obratite Kancelariji za zaštitu ravnopravnosti. Tu se kao veliki problem javlja dokazivanje činjenica, posebno u postupku zapošljavanja, ali i u diskriminaciji na radu. Drage dame imajte u vidu to da vi niste roba i da vam vrednost sa godinama ne opada. Vi niste kupljena radna snaga bez časti. Vi ste one koje rađaju ljude ali i ideje i koje te iste gajite i unapređujete. Vi ste neophodne u svakoj sekundi ukupnog vremena našeg društva da bi ono imalo smisla. Vi ste naše, majke, sestre, žene, drugarice, ćerke. Vi ste ono što najviše volimo i zato podignite glas da zaštitimo vas da bi ste tako sačuvale i nas. Posvećeno svim ženama koje će sutra ujutru ponovo otići na poslove koje ne vole da bi prehranile one koje najviše vole. U Beogradu 27.03.2018. @malta_bg @j_macic @dunjastyle @hanaadrovic @style.rs_ @inspiracije #žena

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *