Srpski penzioneri najkraće koriste penziju u regionu

Penziju najduže koriste Slovenci, Albanci i Hrvati dok su građani Srbije na dnu lestvice.

Prema podacima koje smo dobili upoređivanjem prosečnog životnog veka i uslova za starosnu penziju, došli smo do saznanja da su srpski penzioneri na dnu lestvice po dužini perioda korišćenja penzije.

Podatak da žene u Srbiji koriste penziju u proseku 16 godina mnogima ne deluje tako loše, ali ako uporedimo sa Slovenijom gde je taj period 19 godina, javlja se drugačije mišljenje. Treba napomenuti da Srpske penzionerke imaju u proseku za 250 eur manja primanja od penzionerki u Sloveniji i Hrvatskoj.

Srpski penzioneri prosečno koriste penziju 8 godina, to je u proseku tri godine manje od Hrvatske i Slovenije ali i Albanije.

Puna penzija sa ispunjenim i starosnim i uslovima godina radnog staža, dostupna je tek za 45 % penzionera u Srbiji, jer mnogima nedostaje radni staž za punu penziju zbog rada na crno. Tako da 55% penzionera prima umanjene penzije.

Najnižu prosečnu penziju u Srbiji primaju poljoprivrednici i ona iznosi 11.207 rsd sto je za 23.105 rsd niže od iznosa minimalne potrošačke korpe.

Kratak životni vek je pre svega posledica izrabljivanja na poslu kao i niskih zarada koje onemogućavaju kvalitetnu ishranu, lečenje i relaksaciju.

Sa niskim zaradama radnici gledaju u još jedan težak radni dan iza sebe i u visoke račune za komunalije ispred sebe. Penzioneri sa niskim penzijama, gledaju prazne frižidere i novčanike, unuke što beže za boljim poslom preko granice i šta im drugo ostaje nego put do grobnice.

Posvećeno budućim penzionerima, koji sve ovo mogu promeniti, današnjim odlukama i pametnim potezima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *