Čak 28% radnika na ivici fizičkog obračuna sa svojim poslodavcem

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Čak 28% od 5000 ispitanih radnika u privatnom sektoru priznaje da je bilo na ivici fizičkog obračuna sa svojim poslodavcem.

Prema istom istraživanju 3% ispitanih radnika priznaje da su se fizički sukobili sa svojim poslodavcem.

Skoro svi sukobi su rešeni “nagodbom” koja podrazumeva sporazumni otkaz i odustajanje od svih potraživanja prema poslodavcu u zamenu za odustajanje od krivičnog gonjenja.

Sukob se u oko 90% slučajeva dogodio zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza kao što su pravo na godišnji odmor, pauzu, redovnu isplatu mesečne zarade. Najveći broj radnika ističe da je do nasilja došlo zbog neisplaćenih zarada.
Tek u nešto manje od oko 10% slučajeva je do sukoba došlo zbog slučajeva mobinga ili zbog nesuglasica na ličnom planu. Nije pohvalna činjenica koja nam pokazuje da su zbog novca i redovne zarade mnogi spremni da trpe mobing.

Prilikom fizičkog sukoba koji se desi između zaposlenog i poslodavca, gotovo uvek niko od ostalih zaposlenih ne želi ili ne sme da svedoči u korist zaposlenog iako su bili svedoci da je njihov kolega napadnut od strane poslodavca.

Nasiljem se dakle ništa ne rešava samo se stanje pogoršava. Vaša potraživanja nećete naplatiti tako što ćete zatvoru u živeti.

Budite jedinstvani i branite jedni druge, drvo se na šumu oslanja a čovek na ljude. Najveći udarac je onaj koji se zadaje istinom a ne pesnicom bez obzira na kojoj ste strani.

Ipak najviše boli to ćutanje jer kao što je davno rekao Martin Luther King : “Na kraju nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, već ćutanje naših prijatelja.” Setite se uvek kada ste besni one madagaskarske poslovice koja glasi: “Kada bi batine nekoga mogle naučiti pameti volovi bi bili najpametniji.” Dakle dragi radnici, ne učite volove pameti jer ćete u toj nauci uvek deblji kraj vi izvući.

Ispitivanje je vršeno dva puta u perodu od 18.02 – 10.08.2018. i od 04.03.2019. – 10.01.2020, putem telefona, društvenih mreža i neposrednim popunjavanjem ankete uz pomoć anketara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *