“Bežanje iz zemlje” tako migracije vidi 65% stanovnika Srbije

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Kada govore o migracijama mladih iz Srbije 65% ispitanih stanovnika Srbije koristi izraz “BEŽE IZ ZEMLJE”. 31% ispitanih za migracije koristi izraze: “odlaze i napuštaju zemlju”. Ostatak od 4% ispitanih koristi izraze kao što su: “sele se, kidaju preko i pale preko”. 69% od onih koji koriste izraz beže iz zemlje, taj izraz koriste jer najbolje oslikava ekonomske faktore kao što su siromaštvo, nezaposlenost, niske zarade i dužničko ropstvo zbog kojih mladi nemaju drugog izbora nego da “beže” u inostranstvo.

31% od onih koji koriste izraz beže iz zemlje taj izraz koristi da istakne neekonomske faktore zbog kojih mladi odlaze u inostranstvo. Po odgovorima iz ankete što se neekonomskih fakotora tiče mladi odlaze zbog nefunkcionalne države, nepravde, nesigurnosti, kriminala, korupcije i nemogućnosti za kvalitetnim usavršavanjem.

Izbor reči je jako bitan kada želimo da opišemo stanje u nekom društvu.
Glagol odlaziti uglavnom ima neutralno značenje i odnosi se na napuštanje nekog prostora, dok glagol bežati ima najčešće negativno značenje i odnosi se na bežanje od opasnosti koja je najčešće prouzrokovana strahom.

Složićete se da nije isto kada čujete da je neka žena napustila svog muža i kada čujete da je pobegla od njega.

Normalno čuti da neko beži iz logora, ali mi smo stigli do toga da je normalno bežati iz svoje zemlje.

Srbija je izgleda postala zemlja u kojoj je živeti pošteno od plate sve teže, zato i ne čudi što mladi ljudi iz nje beže.

U Srbiji 1,8 miliona stanovnika živi na ivici siromaštva i zato “bežanje” nije pitanje kukavičluka ili junaštva, već rezultat sloma jednog društva.

Anketa kombinovanog tipa pod nazivom: “Migracije mladih u svakodnevnom rečniku”, je sprovedena na uzorku od 3500 ispitanika starosti od 18 do 79 godina u Beogradu, Nišu i Novom Sadu u periodu od 28.11.2019 do 02.03.2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *