69% radnika u privatnom sektoru ne iskoristi celu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

69% radnika u privatnom sektoru ne iskoriste celu pauzu u toku radnog dana na koju zakonski imaju pravo, dok jedna trećina od njih uopšte ne koristi vreme za pauzu.

Svakog radnog dana po osnovu ne korišćenja pauze, radnici u privatnom sektoru u Srbiji poslodavcima poklone oko 448.000 evra.

Ovo je pokazalo istraživanje koje je rađeno na uzorku od 4.250 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu u periodu od 08.04.2019 do 15.07.2019. godine.

Razlog koji zaposlene sprečava da koriste pauzu je nedovoljan broj zaposlenih koji bi ih mogli odmeniti, preveliki obim posla i strah od toga da će im to zameriti poslodavac ili neposredni rukovodilac.

Preko 80% onih koji ne koriste celu ili pauzu uopšte, ne znaju na koliku pauzu imaju pravo.

Građevinski radnici koji rade 10h dnevno u 95% slučajeva misle da im je dozvoljena pauza 30 minuta a zapravo je minimum 45 minita.

Isti slučaj je i sa vozačima, trgovcima ali i radnicima u proizvodnji kojima se u nekim firmama vreme za odlazak i toalet odbija od vremena za pauzu.

Po gradovima pauzu najmanje koriste zaposleni u Nišu gde njih 75% ne iskoriste celu pauzu.

Od svih radnika koji ne koriste pauzu 89% njih ističe da to nije njihovom voljom.

Pauza u toku radnog dana je zagarantovano pravo svima koji rade minimalno od 4-6 sati i pauza se računa u radno vreme.

Zaposleni koji rade od 4 do 6 sati dnevno imaju pravo na najmanje 15 minuta odmora u toku radnog vremena.

Oni koji rade 8 sati imaju pravo na najmanje pola sata.

Zaposleni koji rade 10 sati, mogu da odmarajunajmanje 45 minuta u toku radnog vremena.

Ukoliko proces proizvodnje ne sme biti prekinut poslodavac je dužan da radniku obezbedi adekvatnu zamenu radi korišćenja pauze.

Na žalost iako svakog dana slušate frazu da je vreme novac ipak izgleda da je vaše vreme lak plen za poslodavca koji je dobar lovac i koji ga bolje od vas pretvori u novac.

Čuvajte svoje vreme i novac i iskoristite pauzu, bar da razmislite koliko ste do danas poklonili novca svom poslodavcu koji parkira svoj BMW na ulazu dok se vi švercujete u gradskom ili prigradskom prevozu.

Posvećeno onim vrednim, dobrim, preumornim ali i uplašenim radnicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *