Naknada za topli obrok 1 dinar dnevno

Naknada za topli obrok od 1 dinar dnevno je sve češći iznos koji se zaračunava za ovu namenu.

Nije reč o tome da poslodavci brinu o stanju krvne slike i holesterola zaposlenih na korporativnom nivou iako bi neki to tako predstavili. Reč je o načinima poslodavaca da za ukupan iznos toplog obroka na mesečnom nivou plate što manji porez.

Isplata toplog obroka i regresa je obavezna, ali u Zakonu o radu nije navedeno koji su to najmanji zagarantovani iznosi, pa se o krajnjoj cifri dogovaraju sindikati i poslodavci unutar svog kolektiva – objašnjavaju u Ministarstvu rada i socijalne politike. – Tako se primećuju rasponi od 24 pa do 15.000 dinara mesečno u zavisnosti od bogatstva kompanije.

Oko 450.000 radnika dobija bukvalno “komične” iznose za topli obrok a oko 350.000 radnika ne dobija ni dinara za ove naknade, iako su zakonom garantovane.

Sa jednim dinarom dnevno možete da se igrate, odnosno da ga bacate i obrćete stotinu puta ali kada bacite pogled na rafove u pekari, kako god da taj dinar okrenete nećete za njega dobiti ništa osim osmeha prodavačice, koja će vas razumeti jer možda ima isti topli obrok kao i vi.
Ovaj tekst je posvećen svim radnicima čiji topli obrok su pojela hladna slova zakona i sloga poslodavaca gladnih profita.

U Srbiji 19.04.2018.

 

 

 

View this post on Instagram

 

Naknada za topli obrok od 1 dinara dnevno je sve češći iznos koji se zaračunava za ovu namenu. Nije reč o tome da poslodavci brinu o stanju krvne slike i holesterola zaposlenih na korporativnom nivou iako bi neki to tako predstavili. Reč je o načinima poslodavaca da za ukupan iznos toplog obroka na mesečnom nivou plate što manji porez. Isplata toplog obroka i regresa je obavezna, ali u Zakonu o radu nije navedeno koji su to najmanji zagarantovani iznosi, pa se o krajnjoj cifri dogovaraju sindikati i poslodavci unutar svog kolektiva – objašnjavaju u Ministarstvu rada i socijalne politike. – Tako se primećuju rasponi od 24 pa do 15.000 dinara mesečno u zavisnosti od bogatstva kompanije. Oko 450.000 radnika dobija bukvalno “komične” iznose za topli obrok a oko 350.000 radnika ne dobija ni dinara za ove naknade, iako su zakonom garantovane. Sa jednim dinarom dnevno možete da se igrate, odnosno da ga bacate i obrćete stotinu puta ali kada bacite pogled na rafove u pekari, kako god da taj dinar okrenete nećete za njega dobiti ništa osim osmeha prodavačice, koja će vas razumeti jer možda ima isti topli obrok kao i vi. Ovaj tekst je posvećen svim radnicima čiji topli obrok su pojela hladna slova zakona i sloga poslodavaca gladnih profita. U Srbiji 19.04.2018. #beograd #srbija #srbijanadlanu #radnickaklasa #radnikrob #pobuna_srbije #pobuna #osvestise #radnici #beograd #posao @stefanovicborko @marko.vidojkovic @rastaman_bg @sds_serbia @narodnastranka @jeremic_vuk @j_macic @malta_bg @dunjastyle @style.rs_ @marko_veselic @obradovic_bosko @ksenija.stojiljkovic1

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *