53% gradilišta ne poseduje klozet ni pijaću vodu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Na 53% gradilišta ne postoji klozet, pijaća voda kao ni prostorije za presvlačenje, konzumaciju hrane ili druge higijenske potrebe radnika.

Radnici se presvlače ispred automobila koji služe kao paravan dok se za odlazak u klozet (WC) snalaze kako umeju. Najčešće se skrivaju iza šuta i građevinskog materijala kada klozet nije u funkciji ili ga jednostavno nema.

Često je upotreba WC-a onemogućena jer nije u funkciji, a tekuća voda se ne pušta, osim za potrebe posla tako da je nemoguće i oprati ruke.

Iako je pravilnikom o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova u
članu 10. naglašeno da: “Na gradilištu pre početka radova obezbeđuju se klozeti, umivaonice, instalacije za pijaću vodu, za
otpadne vode, prostorije za sklanjanje radnika u vreme nepogoda, prostorija za sušenje mokre odeće,
za uzimanje obroka hrane i druge prostorije, uređaji i instalacije neophodne za obavljanje higijensko-
sanitarnih potreba radnika.” Na 50 gradilišta u Beogradu, 25 u Novom Sadu, 20 u Nišu i 15 u Kraljevu smo porazgovarali sa 1177 radnika i sproveli anketu zatvorenog tipa (u periodu od 04.02.2019. do 05.03.2020.) o upotrebi zaštitne opreme i njihovoj oceni svoje sigurnosti i uslova rada.

05.03.2020. su u jednom danu u Beogradu na gradilištima poginula dva radnika, jedan padom sa velike visine a drugi u 20h uveče usled nezgode pri betoniranju.

Čovek je u 59. godini radio prekovremeno u 20h uveče i to nikome nije zaparalo uši.

U 2019. godini 19 građevinskih radnika je poginulo na gradilištima sirom Srbije a većina od preživelih je ponižena lošim radnim uslovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *